In het eerste deel van de competitie verspeelden de Batavieren net de winst in de thuiswedstrijd op Flakkee tegen de Rotterdamse Studenten dus er was iets recht te zetten. Maar liefst 26 spelers telde het team en het was weer een beste klus om daaruit de startende 15 te kiezen.


De eerste helft verliep rommelig en het verwachte overwicht bleef uit. Toch werd er met een kleine voorsprong de rust in gegaan o.a. door tries van Bas Maurits en Paul van Es, 20-26. Coach Darren Flynn wisselde stevig door en zo maakte ook Maartje Hagendijk van RFC Gouda haar competitiedebuut bij de heren. Het ging er stevig aan toe, maar de Batavieren kregen meer en meer grip op het spel waardoor o.a. Eilander Niels Hogendoorn kon scoren. Daan van Rossum, maakte een geslaagde rentree na een uitstapje Rugby League en trapte 4 conversies raak. Uiteindelijk was he


t toch een vrij makkelijke overwinning en gingen de 5 punten mee naar de desbetreffende thuishonken. Uitslag 32-43 .


Na de koude douches was er koud bier een warm applaus voor Ruud Kuipers (Tuugje) en Daan (D'Anus) van Rossum (Blauwe Ding). Frank Spruit zorgde voor het leuke filmpje.

De Batavieren blijven aan kop in de Plate poule van de 4e Klasse West en gaan volgende in Dordrecht op jacht naar de vijfde overwinning op rij.

Zondag begon het tweede gedeelte van de rugbycompetitie met een thuiswedstrijd op de Van Pallandtpolder. Te gast was een oude bekende, namelijk The Bassets uit Sassenheim, al een paar keer vriendschappelijk tegenstander waarvan alleen tijdens het Hekkensluitertoernooi werd gewonnen. Met 24 spelers in de mooiste shirts van rugby Nederland, de nodige toeschouwers en een stevige koude wind over het veld trapten de gasten af met de wedstrijdbal geschonken door ASH Carosserie.


Het begin was voor de mannen uit Sassenheim, vooral door zenuwachtig spel van de Eilanders en hun clusterpartners van de Batavieren. De harde wind maakte verre passes onmogelijk, maar ook de korte combinaties werkten niet en de loopacties van de voorwaartsen waren rommelig. De Batavieren wisten nauwelijks van hun eigen helft te komen en enige bestraffende woorden van Dennis Cleanfield waren nodig om de boel op de rails te krijgen. Na een minuut of twintig kwam er meer lijn in het spel en uit een snel genomen penalty door gelegenheidsscrum-half en captain Tim Mudde kreeg Aaron Huizer de bal en stormde door de verdediging van de gasten. Hij converteerde ook netjes naar een 7-0 stand. Niet lang daarna moest Wouter Heuvelman gewisseld worden vanwege een telkens uit de kom springende pink en kwam Tim van Schayk hem vervangen op de 1e rij. Huizer wist nogmaals door te breken en scoorde de tweede try. Er werd nu volop gebuffeld en druk gezet en dat leverde een geweldige try op van Paul van Es die na een verloren line-out, de pass van de scrum-half meesterlijk onderschepte en met een run van 60 meter wist te scoren. Ze zullen het in Dordrecht gehoord hebben. The Bassets leken rijp voor de slacht en kwamen nauwelijks aan aanvallen toe. Niels Hoogendoorn ripte ballen, Barry Admiraal maakte een paar mooie breaks en Leendert Maliepaard heerste in de lucht maar de Batavieren wisten alleen niet de tegenstander over de knie te leggen door domme foutjes. Gelukkig was daar dan nog vlak voor rust Chiem van Woerkom die ongeveer van eigen trylijn het hele veld over zigzagde en vervolgens de bonustry drukte. Huizer kickte overigens alle conversies onberispelijk over de dwarsligger. Ruststand 28-0.


Coach Flynn wisselde een groot deel van het team om iedereen te kunnen laten spelen en net als tegen de Leidsche Studenten eerder dit jaar driegde dat verkeerd uit te pakken. The Bassets maakten gebruik van gemiste tackles en scoorden binnen 10 minuten twee keer, met één rake conversie stond het ineens 28-12. Onder leiding van captain Twan de Waard, Mudde was in de rust gewisseld, kregen de Batavieren echter weer het betere van het spel en drongen steeds meer aan. De wind stond ook gunstiger en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Huizer brak nog een keer sterk door en scoorde zijn derde try en ook Remco van den Nobelens goede run had beter verdiend. Gert Jaap Mooij knokte als vanouds in de scrums en rucks en ook Theun Persoon liet zich volop zien. Tijs Mannien, terug van een blessure maakte een paar mooie breaks maar de het slotakkoord was voor fullback Van Woerkom die nog twee vijfpunters wist te drukken nadat hij vlak daarvoor vlak voor de trylijn was gestopt. Aangezien Huizer maar één conversie miste was de einduitslag wat geflatteerd na een heerlijke wedstrijd; 43-12.


Er werden nog wat Zumba’s gelopen, ook door mensen die niet gescoord hadden en daarna ging het snel naar het clubhuis voor de 3e helft. Voor het eerst sinds lange tijd werd het zusje van Ut Tuugje uitgereikt aan de Dick of the Day. En tot zijn grote verrassing en wellicht enige ergernis mocht Aaron zich met rokje en al in de drink-off bewijzen omdat hij één conversie had gemist. Het Blauwe Ding ging naar mannestjesputter Niels vanwege ‘nou ja hij speelde gewoon goed’ en Ut Tuugje was voor ‘Tiny’ Tim van Schayk die prima inviel en vooropging in de strijd, echter niet bij zijn drink-off. Vervolgens werden de kelen schor gezongen en nat gedronken terwijl er rugby op de TV was, wat wil een mens nog meer?

Alle supporters die de ijzige wind doorstonden hartelijk bedankt, Jay voor het vlaggen, Arie, Jeroen en Maris voor de mooie foto’s en speciaal dank aan Michel en zijn dames voor alle hulp in het clubhuis. De mannen van Flakkee blijven aan kop in de Plate poule van de 4e Klasse west en gaan volgende week naar Rotterdam voor een confrontatie met de studenten van RSRC 3.

Het rugby seizoen begint dit jaar op 15 september met een wedstrijd tegen Delftse Studenten


Dit jaar speelt Dordrecht mee met het cluster Batavieren in de 4e klasse West


https://www.dordtscherugbyclub.nl/batavieren


1
2